Wpis

poniedziałek, 02 stycznia 2012

Kulebiak z warzywami

Składniki

  • ciasto:
  • 1 drożdże instant dr. oetkera
  • 500 g mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 160 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • nadzienie:
  • 300 g kalafiora
  • 300 g brokułów
  • 100 g pieczarek
  • 400 g marchwi
  • 200 g selera
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 3 łyżki oleju
  • sos:
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml śmietany
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • cukier

Sposób przyrządzenia

Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z mąką.

Dodać śmietanę, margarynę, 2 jajka, sól, szczyptę cukru.

Zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Warzywa umyć i oczyścić.

Kalafior i brokuły podzielić na różyczki, pieczarki pokroić w plasterki, marchew w słupki, seler zetrzeć na grube wiórki.

Warzywa zalać niewielką ilością osolonej wody, krótko gotować, osączyć na sicie.

Pieczarki podsmażyć na oleju, dodać warzywa.

Doprawić solą, pieprzem, papryką.

Dusić przez ok.

3 minuty, zestawić z ognia, wbić jajka.

Farsz wystudzić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x36 cm.

Nadzienie rozłożyć na środku ciasta, owinąć je ciastem i skleić jego przeciwległe brzegi.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejonym "szwem" do dołu.

Posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec około 55 minut.

Piekarnik gazowy: temp.

180 ° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp.

180 ° C (powinien być podgrzany) Podawać z sosem jogurtowym.

Jogurt, śmietanę, drobno posiekaną zieleninę wymieszać.

Doprawić solą i cukrem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kubala7
Czas publikacji:
poniedziałek, 02 stycznia 2012 10:57

Polecane wpisy

Kanał informacyjny